Найбільші вороги вина - сонячне світло, недостатня вологість пробки, невідповідна температура та агресивні запахи навколишнього середовища. У традиційних льохах вино залишається темним, але запах і мікроклімат важко контролювати. Не кожен любитель вина має час і місце, щоб побудувати правильну кімнату. Порятунок - винні шафи: елегантні та професійні пристрої, що дозволяють зберігати вино в оптимальних умовах. more}} Почнемо з температури. Якщо ми одразу не спробуємо вино, треба знайти місце, де воно зберігатиметься. Холодильник? Як правило, температура в холодильнику 4-5 градусів за Цельсієм. У короткостроковій перспективі – день, два дні, не має значення. Однак тривале зберігання при цій температурі може спричинити випадання кристалів винного каменю. Ця температура також затримує природний процес старіння вина. Температура у приміщенні близько 20 градусів для вина є набагато менш небезпечною. Вино дозріває, а потім старіє набагато швидше, ніж прогнозує виробник. Не кажучи вже про температури, що перевищують 25 градусів - у таких умовах буде прискорене поглинання кисню, пробки можуть надто пересохнути, через що вино ще більше контактуватиме з повітрям і зрештою окислиться. Додатковим негативним ефектом є хімічні процеси, що призводять до появи нот джему, що не завжди бажано у червоному вині. Як правило, щоб вино могло зберігатися довше, йому необхідна постійна температура в діапазоні 12-15 градусів. , і винні шафи здатні забезпечити таку температуру. До переваг таких шаф можна віднести постійний рівень вологості повітря - видаляється зайва волога з повітря всередині камери. Крім того, вугільні фільтри, які часто використовуються на виноробнях, очищають повітря від різних запахів і шкідливих для вина летких речовин, яких багато в звичайному домашньому холодильнику.